De afgelopen dagen heeft de winter zich duidelijk laten voelen en zien. Met nachten ver onder het vriespunt, vraagt het jongvee wat extra aandacht. Om de kalfjes door deze koude dagen te helpen, worden er deze week enkele tips gepost om de kalveren te beschermen tegen de kou!
Alvast onze eerste tip.
Tip 1: voeding aanpassen
Bij temperaturen lager dan 10°C (onderste grens van de comfortzone bij het kalf), heeft een kalf meer energie nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Deze energie is dan niet beschikbaar voor groei. Bij een kalf jonger dan 3 weken is dat zelfs 15 °C.
Om de groei te vrijwaren en te verzekeren dat de dieren genoeg energie hebben voor het immuunsysteem kunnen we ofwel de hoeveelheid melk per dag verhogen, de melk indikken (melkpoeder), melkpoeder met een hoger vetgehalte voeren of bij reeds herkauwende kalveren het ruwvoergehalte verhogen.
Voor elke 5°C lager dan 15°C (of 10°C als ouder dan 3 weken) is er 50 gram extra melkpoeder per dag nodig. Dit komt neer op het voeren van 6 liter melk met 150 g poeder/L i.p.v. de standaard 125 g. Zorg steeds dat er vers water ter beschikking is (ook al is dat niet evident bij vriesweer) om zoutintoxicatie te voorkomen. Voor koemelk komt dit neer op 0,33 liter extra melk per dag.
Verder kan er ook overgeschakeld worden naar een melkpoeder met een hoger vetpercentage (meer energie), bv. van 15% naar 20% vet. Voor oudere kalveren die al herkauwen kan door het verhogen van het gehalte ruwvoeder (bv. fijngehakseld koolzaadstro vermengd in krachtvoeder) de warmteproductie door de pens verhoogd worden.
Bron: Drackley, Veterinary Clinics Food Animal Practice 2008

10/02/2021