Snelscan longecho

In de eerste fase van het PneumoNEE project is het onze prioriteit om longechografie op een haalbare manier naar de praktijk te brengen. Longechografie is de techniek bij uitstek om de longletsels in beeld te brengen. Na enige training laat gebruik van deze techniek toe om in bijna 95% van de gevallen de diagnose van pneumonie correct te stellen.

“Is longechografie haalbaar op mijn bedrijf?”

Draagbare toestellen met lineaire probe, zoals al vaak gebruikt voor drachtdiagnose, kunnen op een snelle en objectieve manier ingezet worden om letsels, wijzend op bronchopneumonie, op te sporen. Door gebruik van alcohol als conductor is scheren niet nodig en daarbovenop maakt een aan de UGent ontwikkelde scantechniek en beslissingsboom het mogelijk om de diagnose binnen 1 –  2 minuten per dier betrouwbaar te stellen. Dit biedt veel mogelijkheden, niet enkel voor dieren die geen tekenen van ziekte vertonen, maar ook in het beperken van behandelduur, met een daling van het gebruik van antibiotica op het bedrijf als gevolg.

PneumoNEE biedt een trainingsmodule aan om dierenartsen het gebruik van snelscan longecho op een correcte manier aan te leren. Blijf zeker de website volgen voor meer informatie hierover!

Echografie, longontstekingen snel en eenvoudig herkend!

In de praktijk